Økologisk vidensformidling og demonstration

Økologisk vidensformidling og demonstration - SEGES Projektsitet

Projektet medvirker til, at der gennem formidling og demonstration sikres en direkte adgang for landmændene og deres rådgivere til at tage ny viden i brug. Hvorved de økologiske bedrifter har de bedste forudsætninger for at fortsætte udviklingen med en bæredygtig produktion med hensyntagen til økonomi og udvikling, såvel som biodiversitet, klima, vandmiljø og dyrevelfærd. Dette projekt vil med en direkte fokus på vidensformidling og demonstration bidrage til, at ny viden direkte kan indarbejdes i den økologiske landbrugsproduktion. Projektets formål er med til at udfylde en væsentlig opgave i arbejdet for, at bringe ny viden om økologi til anvendelse i primærproduktionen.

Projektets indhold vil være at planlægge og gennemføre demonstrationer, workshops og møder, hvor den nyeste viden vil blive formidlet. Temaerne vil dække over den bredde af faglige områder, som økologisk landbrugsproduktion dækker. Derudover vil der blive skrevet artikler, der skal bringe viden ud til alle, der har interesse indenfor de økologi faglige områder. Herved har alle tilgang til indhentning af den nyeste viden.

Dette projekt vil med udgangspunkt i anbefalingerne i Natur- og Landbrugskommissionens rapport: ”Natur og landbrug - en ny start” og målsætningen i regeringens økologihandlingsplan 2012 om en fordobling af det økologiske areal bidrage til, at det økologiske landbrug i Danmark vil være i stand til at nå målsætningerne om en fordobling af det økologiske areal.

Det er på høje tid at komme i gang med bekæmpelsen af kæmpebjørneklo. På økologiske bedrifter er afgræsning og mekanisk bekæmpelse de eneste muligheder.
Landmænd, der leverer økologisk mælk og/eller økologiske kreaturer til Friland, skal overholde de supplerende regler.
Etablerede og nye økologer kan søge tilsagn om Økologisk Arealtilskud og tillæg frem til den 1. september 2015, hvor tilsagnsperioden begynder.
Bæredygtigheden er for første gang målt på et større antal bedrifter i Danmark, og arbejdet med bæredygtighed afdækker nye sider af bedrifterne og deres rolle i samfundet.
Allerede i første omlægningsår kan afgrøden i visse tilfælde bruges som udsæd på økologiske marker. Artiklen giver eksempler på økologisk status for afgrøder til fremavl, der er dyrket på marker, som er under omlægning til økologisk drift.
Økologiske bedrifter får automatisk hele den direkte støtte fra 2015 for arealer, der drives økologisk hele kalenderåret. Arealerne skal være påbegyndt omlægning senest den dag fællesskemaet indsendes.
Mangel på svovl koster sandsynligvis udbytte. Tilfør svovl til kløvergræs og vinterraps, men sørg for ”vinduer” i marken, så effekterne på vækst og udbytte kan kontrolleres.
Økologiske bedrifter, som ikke kan skaffe nok økologisk gødning, har mulighed for at importere ikke-økologisk husdyrgødning eller anden organisk gødning, som er specifikt defineret på en positivliste i EU-reglerne (bilag 1) for økologi.
Tirsdag den 10. marts forsvarede Lena Hinrichsen sin ph.d. afhandling, der har titlen “Animal welfare in organic egg production – with emphasis on mortality and helminth infections”.
Kreaturer kan slagtes som økologiske, hvis de er født efter besætningen er påbegyndt omlægning eller hvis de har levet mindst 12 måneder og mindst ¾ af deres liv som økologisk.
Økologiske kvægbedrifter kan få tilladelse til at tage kalve fra højrisikodyr lige efter kælvning, så længe de er tilmeldt Operation Paratuberkulose.
Flere økologiske bedrifter har valgt tilskudsordningen med 60 kg N pr. ha, hvilket kan betyde at de skal have en større andel pligtige efterafgrøder i sædskiftet.
Det gælder for bedrifter, der søger Økologisk Arealtilskud eller Pleje af græs- og naturarealer med virkning fra 1. september 2014, til nye marker, som ikke har været en del af bedriften i hele perioden.
Pakning af jorden forringer jordens frugtbarhed. Juni er en god måned til at grave huller i marken for at undersøge røddernes mulighed for vækst.
Økologiske kvægbedrifter kan få tilladelse til at tage kalve fra køer lige efter kælvning, indtil 12 måneder efter status 1 er opnået i besætningen.
Slætprognose for foderværdi og udbytte i kløvergræs til anvendelse på bedrifter med en økologisk driftsform er opdateret og klar til brug
Efterafgrøder øger jordens frugtbarhed og udbytteniveauet i sædskifterne. Etablering koster, men chancen for positivt nettoudbytte er stor, når efterafgrøderne får en god start.
Teknologilisten til dette års ansøgningsrunde er sendt i høring sammen med udkastet til bekendtgørelse. Ansøgningsperioden forventes at være åben fra den 21. oktober 2015 til den 12. januar 2016.
Bedrifter, der har omlagt nye marker til økologi i fællesskemaet i perioden efter den 1. januar og frem til den 21. april, kan ved at indsende fællesskemaet igen blive undtaget fra at opfylde de grønne krav.
Hvis der kan dokumenteres mangel, må økologer sprøjte med mangansulfat, mangancarbonat eller BioMangan. Manganmangel kan medføre store udbyttetab, og samtidig får ukrudtet gode muligheder for at udvikle sig.
Det er nu muligt, at tilføje nye marker til en ansøgning om nye 5-årige tilsagn frem til den 29. april kl. 16.00. Det er et krav, at der indsendes et fællesskema med ansøgning om tilsagn til mindst en mark pr. tilsagnsordning senest den 21. april 2015.
I år er en række økologiske landmænd særligt involveret i forsøgsarbejdet inden for økologisk planteavl, og de er motor for udviklingen.
Arealer, hvor der i forvejen er et forbud mod sprøjtning og/eller gødskning, får ikke tilsagn om Økologisk arealtilskud.
Teknologiliste og vejledning til dette års ansøgningsrunde er nu sendt ud. Ansøgningsperioden er åben fra den 21. oktober 2015 til den 12. januar 2016.
Det er muligt at holde økologisk kvæg i bindestald ind til den 1. juli 2022, hvis bedriften er mindre end 70 opbundne dyr og stalden er taget i brug før den 1. juli 2010.
Økologisk vinterraps giver gode priser, men der er risiko for skadedyr.
Græsmarker med tilsagn om Økologisk Arealtilskud, skal udnyttes i perioden fra den 1. juni til den 15. september med afgræsning eller slæt.
Alle økologiske dyr skal til enhver tid have adgang til frisk og rent drikkevand. Det vil sige, at også kalve fra fødslen skal have adgang til drikkevand.

© 2021 - SEGES Projektsitet